Upute COVID-19 - pedagoška godina 2020/21

 

 

UPUTE O DOVOĐENJU I ODVOĐENJU DJETETA

 

* NAPOMINJEMO DA SVOJE POSTUPKE U RADU TEMELJIMO NA PREPORUKAMA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE, HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO TE MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

 

- SVAKODNEVNA OBVEZA RODITELJA PRIJE DOLASKA U DJEČJI VRTIĆ JE DJETETU IZMJERITI TJELESNU TEMPERATURU I O TOME VODITI EVIDENCIJU TE JE PREDOČITI NA ZAHTJEV EPIDEMIOLOGA, PEDIJATRA ILI VRTIĆA

- U SLUČAJU POVIŠENE TJELESNE TEMPERATURE I DRUGIH ZNAKOVA ZARAZNIH BOLESTI (KIHANJE, KAŠLJANJE, POTEŠKOĆE U DISANJU, POREMEĆAJ OSJETA NJUHA I OKUSA, GRLOBOLJA, PROLJEV, POVRAĆANJE…) DIJETE NE POHAĐA VRTIĆ! OBAVEZNO SE O TOME OBAVJEŠTAVA RAVNATELJICA I IZABRANI PEDIJATAR.

- UKOLIKO OSOBA KOJA DOVODI DIJETE U VRTIĆ IMA NEKI OD SPOMENUTIH SIMPTOMA, IZREČENU MJERU SAMOIZOLACIJE ILI IMA SPOZNAJU DA JE ZARAŽENA S COVID-19 NIJE DOZVOLJENO DA TA OSOBA DOVODI DIJETE U VRTIĆ.

- DJETETU KOJE JE IMALO KONTAKT SA OSOBOM KOJOJ JE DIAGNOSTICIRAN COVID-19 NIJE DOZVOLJEN DOLAZAK U VRTIĆ.

- VRATA VRTIĆA BITI ĆE ZAKLJUČANA TE TREBA POZVONITI I PRIČEKATI.

- DJECA SE PREDAJU ODGOJITELJIMA ISPRED ULAZNIH VRATA VRTIĆA I ZABRANJEN IM JE ULAZAK U VRTIĆ.

- RODITELJ PRENOSI ODGAJATELJU INFORMACIJU O VRIJEDNOSTI IZMJERENE TJELESNE TEMPERATURE DJETETA KAKO BI SE ISTA EVIDENTIRALA.

 - UKOLIKO JE VIŠE RODITELJA DOŠLO U ISTO VRIJEME TREBA DRŽATI RAZMAK OD 1,5 METRA; JEDNO DIJETE DOLAZI U PRATNJI ISKLJUČIVO JEDNE ODRASLE OSOBE (PO MOGUĆNOSTI UVIJEK ISTE).

- ADAPTACIJA DJETETA ĆE SE VRŠITI PREMA NOVIM MJERAMA BEZ ULASKA RODITELJA U VRTIĆ.

- DIJETE ĆE PRIJE ULASKA U SKUPINU, SKINUTI OBUĆU I JAKNU U GARDEROBI TE OPRATI RUKE (PREMA IZVJEŠENOJ UPUTI CRVENOG KRIŽA).

- DIJETE NE DEZINFICIRA RUKE NITI NOSI ZAŠTITNU MASKU.

- DJECU TREBA POTICATI DA NE DODIRUJU USTA, NOS, OČI I LICE TE DA NE STAVLJAJU RUKE I PREDMETE U USTA SUKLADNO NJIHOVOJ RAZVOJNOJ DOBI.

- PRILIKOM KIHANJA I KAŠLJANJA TREBA OKRENUTI LICE OD DRUGIH OSOBA, POKRITI USTA I NOS LAKTOM ILI PAPIRNATOM MARAMICOM.

- RODITELJI SE NE ZADRŽAVAJU U PROSTORIMA ISPRED VRTIĆA TE IZBJEGAVAJU FIZIČKI KONTAKT (BLISKI KONTAKT) S DRUGOM DJECOM, RODITELJIMA TE DJELATNICIMA VRTIĆA (UKOLIKO TO NIJE NUŽNO POTREBNO).

- TIJEKOM BORAVKA U PROSTORU VRTIĆA POTREBNO JE MAKSIMALNO SE PRIDRŽAVATI PRAVILA FIZIČKE DISTANCE.

- DO DALJNJEG JE ZABRANJENO DONOŠENJE IGRAČAKA OD KUĆE, UKLJUČUJUĆI I TZV. TJEŠILICE.

- UKOLIKO DIJETE ZA VRIJEME BORAVKA U VRTIĆU RAZVIJE POVIŠENU TJELESNU TEMPERATURU TE KOD POJAVE SIMPTOMA AKTUNE ZARAZNE BOLESTI, ODGAJATELJI ĆE ODMAH OBAVIJESTITI RODITELJA KOJI JE OBAVEZAN DOĆI PO DIJETE U NAJKRAĆEM MOGUĆEM ROKU.

 

U Rijeci, 30. kolovoza 2020.