SAVJETI MEDICINSKE SESTRE

EUROPSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA

 

      Europski dan oralnog zdravlja obilježen je dodjelom diploma svim našim skupinama i priznanja za promicanje četkanja zubića u vrtiću.            Zdravi zubi sretan dječji osmjeh.

 

 

KAKO SPRIJEČITI I LIJEČITI INFEKCIJE

U HLADNO GODIŠNJE DOBA ?

 

 

     Djeca se razbolijevaju i to je neminovna, uobičajena pojava.

 

     No, koliko to smije biti i kako često? Pitanje je koje si postavljaju svi roditelji.

 

     Zašto se dijete često razbolijeva?

 

     Tijekom zimskih mjeseci većina djece oboli 3-4 puta od infekcije dišnih putova, boli ih grlo, curi nos, oči se zacrvene, kašalj ne prestaje, a disanje na nos je otežano osobito noću.

 

     Odgovor je vrlo jednostavan imunološki sustav tj. prirodna obrana organizma se razvija i tek u dobi prije polaska u prvi razred dijete postiže određenu imunološku zrelost i manje pobolijeva. No i tu postoji individualne razlike: dijete koje je boravilo u dječjem vrtiću češće je  pobolijevalo od onog koje je boravilo  kod kuće. Polaskom u školu pak, dijete koje je bilo zaštićeno kod kuće obolijeva češće.

 

     Prehlada se ne može izbjeći. Radi se o neizbježnoj prirodnoj nezgodi koja služi kao vježba i ne znači neminovno teže stanje. No svaku bolest, ma kako bila blaga, treba držati pod kontrolom, prije svega da se izbjegne pogoršanje i odstupanje od normalnog tijeka, ali da se spriječi učestalost pojave.

 

     Kako osigurati prohodnost nosa?

 

     Maleni to ne znaju. Djeca do dobi od dvije i pol godine na poziv „sad ispuši „, obično napušu lice, izbacuju zrak iz usta, sekret se naravno iz nosa ne pomakne i on ostaje dalje slabo prohodan. Ukoliko ne uspijete na taj način potrebno je uporabiti pumpicu za čišćenje nosa i pripremiti se na izraziti otpor, no usprkos tome očistiti nos. Ispiranje nosa s fiziološkom otopinom vrlo je korisno. Ukoliko redovito radite  toaletu nosa spriječiti ćete daljnji razvoj bolesti tj. upale uha i dr.

 

     Kako spriječiti širenje bolesti ?

 

     Držanje djeteta pod staklenim zvonom uzrokuje veću štetu nego korist, ali ipak dobro je postaviti neka pravila i pridržavati ih se.

Najjednostavnije je svakako često pranje ruku, jer zaraza se širi preko sićušnih kapljica sline koje se kihanjem prenose na predmete koje dijete dodiruje.

 

     Potrebno je više puta dnevno prozračivati prostoriju  u kojoj boravi više osoba.

 

     Ako u jaslicama ili vrtiću mali prijatelji kišu i kašlju, teško će biti izbjeći infekciju jer virus je tu i nastupa prehlada. Obično se jedna nastavlja na drugu jer postoji niz tipova virusa prehlade koji se stalno mijenjaju (mutiraju), tako da je nemoguće steći imunitet.

 

     Dijete treba čuvati, ne toliko od hladnoće, koliko od naglih promjena temperature.

 

     Kapa i šal, čak i preko nosa, korisni su kod niskih temperatura, ali ako će dijete duže boraviti u zagrijanom prostoru, treba mu skinuti kapu, šal, te kaputić ali uz napomenu da ga ne treba svlačiti čim se prijeđe prag ugrijanog  prostora osobito ako spava.

 

     No važno je imati na umu slijedeće:ako je dijete boravilo s puno odjeće na sebi uz temperaturu okoline na višu od 20 C, izlaskom na vanjskih 5-10 C osjetiti će da mu je hladno.

 

     Jelovnik tijekom hladnih dana  ali i zdravi način života imaju znatan učinak na zdravlje i djece i odraslih.

 

     Važno je da djeca, osobito iz gradskih sredina gdje zagađenje zraka veće, mogu promijeniti zrak i otići u neko drugo područje i izbjeći hladnoću. Hrana mora biti bogata vitaminima, osobito vitaminom C, najbolje iz prirodnih izvora - svježeg voća i povrća. Ako je jelovnik  dobro usklađen nije potreban dodatni unos vitamina, osim ako to pedijatar posebno ne preporuči.

 

     Svježe iscijeđen sok od naranče ili dva kivija osigurati će dnevnu potrebu za vitaminom C.

 

 

SAVJETI ZA ZAŠTITU DJECE DO SUNCA

 

 

     Postavite im dobre navike za budućnost. Budite u hladu. Držite malu djecu u potpunom hladu: ispod krošnji drveta, suncobrana, tende.

 

     Pokrijte ih. Kada ste u prirodi zaštite dječju kožu sa širom odjećom i velikim šeširima.            

 

     Neka nose sunčane naočale. Kupite sunčane naočale za djecu dobre kvalitete ćim budu dovoljno veliki da ih nose. Sunčane naočale ne trebaju biti skupe.

 

     Pronađite šešire koji im se sviđaju. Što veći šešir kupite to će više kože biti u sjeni.

 

     Koristite kremu za sunčanje na pametan način. Kupite najmanje faktor 15. Namažite kremu na područja koja se ne mogu zaštititi odjećom, kao što je lice, uši, stopala i dlanovi. Izaberite kremu koja je napravljena za djecu i dječju kožu. Ti  proizvodi vjerovatno sadrže manje alkohola i ostalih spojeva koji mogu iritirati kožu i izazvati alergijske reakcije.                                                                 

    Mažite ih kremom u dovoljnim količinama i često. Namažite ih prije nego djeca izađu van i kasnije to ponavljajte kroz dan.

 

     Nemojte ih zaboraviti namazati kada idu u vrtić. Sjetite se igranja na suncu u parku i setnje.                                                                                                      

 

UGRIZI  INSEKATA

 

 

     Ljeto je i priroda buja! Iako ljeti volimo uživati u tom punom sjaju prirode,teško nam se pomiriti da su njen neizostavan dio, nažalost i insekti.

     Iako je većina insekata kojima se susrećemo nije opasna, njihovi ugrizi i ubodi gotovo uvijek uzrokuju bol i naporan svrbeža neki mogu izazvati neki teži oblik alergijske reakcije. Zato trebamo djecu zaštititi u što većoj mjeri od insekata i tako spriječiti trpljenje posljedica njihovih aktivnosti.

     Poželjno je izbjegavati odjeću pretjerano žarkih boja ili još gore cvijetnog uzorka koji su insektima izrazito privlačni. Također se u ljetnim mjesecima ne preporuča koristiti kupke, losione slatkog mirisa.

     U situacijama kada je susret sa insektima neizbježan dobro je poslužiti se se sa sredstvima za zaštitu od insekata tzv. repelentima. Njih treba nanositi umjereno samo na mjesta  na kojima je koža direktno izložena insektima. Nikada ne nanositi na ruke, te oko očiju i usta, te ne na oštećene dijelove kože  ili rane. Nakon prestanka izloženosti ubodu insekata ulaskom u zatvoreni prostor potrebno ga je isprati s kože.

 

Kako liječiti ugriz insekata?

 

     Kako temperatura zraka raste, slojevi odjeće padaju i ostavljaju sve veće dijelove kože na otvorenom, čime rizik od ugriza i uboda insekata raste.

 

     Kod uboda pčele, ose ili stršljena važno je čim prije ukloniti žalac i potom to područje dobro oprati vodom te dezinficirati. Za ublažavanje svrbeža i natečenosti napravite oblog od leda ili hladne vode te možete u tankom sloju nanijeti hidrokortizonsku kremu. Pripazite na alergijsku reakciju i ako vaše dijete pokazuje znakove otežanog disanja ili se osipa ili mu natekne jezik ili usnice, odmah se obratite najbližoj zdravstvenoj ustanovi ili nazovite 112 za hitnu pomoć.

 

     Ubod komarca u pravilu nije potrebno posebno tretirati mlada dječja koža će se od njih regenerirati u relativno kratkom vremenskom periodu.

 

     Ako na djetetu pronađete krpelj odmah ga uklonite. Pincetoma uhvatite glavu krpelja  što bliže koži i vucite polako i nježno. Ne čupajte krpelja naglo jer bi ga mogli zgnječiti (i osloboditi tekućine koje mogu sadržavati potencijalno zaražene organizme) ili mu zaglaviti glavu u djetetovoj koži. Dio kože na kojem je bio krpelj očistite sa antiseptikom i dobro operite ruke. Ukoliko smatrate da niste vični u tome radije potražite pomoć stručne osobe tj. pedijatra. Ako primjetite da se na mjestu gdje je bio krpelj pojavio osip u obliku crvenog prstena ili kod djeteta pojavila temperatura, grčevi u mišićima ili zglobovima odmah kontaktirati pedijatra.

 

     U slučaju ugriza pauka, područje kože dobro očistiti sapunom i vodom. Ako sumnjate da se radi o otrovnom pauku (npr.crna udovica), djetetu na ozlijeđeno područje stavite hladnu kompresu kako bi usporili širenje otrova te odmah nazovite 112 za hitnu pomoć.

 

 

ROTAVIRUS

 

 

     Što roditelji trebaju znati?

 

     Rotavirus je virus koji često uzrokuje infekcije probavnog sustava (gastroenteritisa) u male djece.

Infekciju karakterizira proljevom, povraćanjem i dehidracijom (gubitak tjelesne tekućine). U slučajevima teške infekcije potrebno je liječenje u bolnici.

     Rotavirusom se može zaraziti bilo tko. Mala su djeca jako osjetljiva  na dehidraciju jer zbog proljeva i povraćanja u kratkom vremenu izgube znatnu količinu tjelesne tekućine.

 

     Koji su simptomi i koliko je infekcija  opasna?

 

     Prva dva dana nakon zaraze  javlja se povraćanje i povišena temperatura te proljev koji može trajati kod dojenčadi  i do 3 tjedna.

     Dijete može imati i do 20 proljeva dnevno što dovodi do dehidracije.

 

     Kako se zaraza prenosi?

 

     Rotavirus se iz organizma izlučuje putem stolice. I vrlo lako širi kontaktom prljavih ruku i usta.

     Igračke i površine s kojima dijete dolazi u kontakt mogu biti zagađene virusom , a virus na njima preživi i do dva tjedna.

 

     Kako pomoći oboljelom djetetu?

 

     Liječenje je simptomatsko.

     Djetetu davati puno tekućine i otopine elektrolita (kupiti u ljekarni). Tekućinu davati u malim količinama u obliku mlakog čaja ( šipkov ili pravi čaj ) .

Uzimati laganu hranu.

Ukoliko se jave simptomi dehidracije (slabo mokrenje, suha usta, upale oči) odmah se javiti liječniku zbog moguće primjene infuzije.

 

         Napisala: Alenka Lučić, bacc. med. tech.