SAVJETI MEDICINSKE SESTRE

 

KAKO SPRIJE─îITI I LIJE─îITI INFEKCIJE

U HLADNO GODIŠNJE DOBA ?

 

 

     Djeca se razbolijevaju i to je neminovna, uobi─Źajena pojava.

 

     No, koliko to smije biti i kako ─Źesto? Pitanje je koje si postavljaju svi roditelji.

 

     Zašto se dijete ─Źesto razbolijeva?

 

     Tijekom zimskih mjeseci ve´┐Żina djece oboli 3-4 puta od infekcije dišnih putova, boli ih grlo, curi nos, o´┐Żi se zacrvene, kašalj ne prestaje, a disanje na nos je ote´┐Żano osobito no´┐Żu.

 

     Odgovor je vrlo jednostavan imunološki sustav tj. prirodna obrana organizma se razvija i tek u dobi prije polaska u prvi razred dijete posti´┐Że odre´┐Żenu imunološku zrelost i manje pobolijeva. No i tu postoji individualne razlike: dijete koje je boravilo u dje´┐Żjem vrti´┐Żu ´┐Żeš´┐Że je  pobolijevalo od onog koje je boravilo  kod ku´┐Że. Polaskom u školu pak, dijete koje je bilo zašti´┐Żeno kod ku´┐Że obolijeva ´┐Żeš´┐Że.

 

     Prehlada se ne mo´┐Że izbje´┐Żi. Radi se o neizbje´┐Żnoj prirodnoj nezgodi koja slu´┐Żi kao vje´┐Żba i ne zna´┐Żi neminovno te´┐Że stanje. No svaku bolest, ma kako bila blaga, treba dr´┐Żati pod kontrolom, prije svega da se izbjegne pogoršanje i odstupanje od normalnog tijeka, ali da se sprije´┐Żi u´┐Żestalost pojave.

 

     Kako osigurati prohodnost nosa?

 

     Maleni to ne znaju. Djeca do dobi od dvije i pol godine na poziv „sad ispuši „, obi´┐Żno napušu lice, izbacuju zrak iz usta, sekret se naravno iz nosa ne pomakne i on ostaje dalje slabo prohodan. Ukoliko ne uspijete na taj na´┐Żin potrebno je uporabiti pumpicu za ´┐Żiš´┐Żenje nosa i pripremiti se na izraziti otpor, no usprkos tome o´┐Żistiti nos. Ispiranje nosa s fiziološkom otopinom vrlo je korisno. Ukoliko redovito radite  toaletu nosa sprije´┐Żiti ´┐Żete daljnji razvoj bolesti tj. upale uha i dr.

 

     Kako sprije´┐Żiti širenje bolesti ?

 

     Dr´┐Żanje djeteta pod staklenim zvonom uzrokuje ve´┐Żu štetu nego korist, ali ipak dobro je postaviti neka pravila i pridr´┐Żavati ih se.

Najjednostavnije je svakako ´┐Żesto pranje ruku, jer zaraza se širi preko si´┐Żušnih kapljica sline koje se kihanjem prenose na predmete koje dijete dodiruje.

 

     Potrebno je više puta dnevno prozra´┐Żivati prostoriju  u kojoj boravi više osoba.

 

     Ako u jaslicama ili vrti´┐Żu mali prijatelji kišu i kašlju, teško ´┐Że biti izbje´┐Żi infekciju jer virus je tu i nastupa prehlada. Obi´┐Żno se jedna nastavlja na drugu jer postoji niz tipova virusa prehlade koji se stalno mijenjaju (mutiraju), tako da je nemogu´┐Że ste´┐Żi imunitet.

 

     Dijete treba ´┐Żuvati, ne toliko od hladno´┐Że, koliko od naglih promjena temperature.

 

     Kapa i šal, ´┐Żak i preko nosa, korisni su kod niskih temperatura, ali ako ´┐Że dijete du´┐Że boraviti u zagrijanom prostoru, treba mu skinuti kapu, šal, te kaputi´┐Ż ali uz napomenu da ga ne treba svla´┐Żiti ´┐Żim se prije´┐Że prag ugrijanog  prostora osobito ako spava.

 

     No va´┐Żno je imati na umu slijede´┐Że:ako je dijete boravilo s puno odje´┐Że na sebi uz temperaturu okoline na višu od 20 C, izlaskom na vanjskih 5-10 C osjetiti ´┐Że da mu je hladno.

 

     Jelovnik tijekom hladnih dana  ali i zdravi na´┐Żin ´┐Żivota imaju znatan u´┐Żinak na zdravlje i djece i odraslih.

 

     Va´┐Żno je da djeca, osobito iz gradskih sredina gdje zaga´┐Żenje zraka ve´┐Że, mogu promijeniti zrak i oti´┐Żi u neko drugo podru´┐Żje i izbje´┐Żi hladno´┐Żu. Hrana mora biti bogata vitaminima, osobito vitaminom C, najbolje iz prirodnih izvora - svje´┐Żeg vo´┐Ża i povr´┐Ża. Ako je jelovnik  dobro uskla´┐Żen nije potreban dodatni unos vitamina, osim ako to pedijatar posebno ne preporu´┐Żi.

 

     Svje´┐Że iscije´┐Żen sok od naran´┐Że ili dva kivija osigurati ´┐Że dnevnu potrebu za vitaminom C.

 

 

SAVJETI ZA ZAŠTITU DJECE DO SUNCA

 

 

     Postavite im dobre navike za budu´┐Żnost. Budite u hladu. Dr´┐Żite malu djecu u potpunom hladu: ispod krošnji drveta, suncobrana, tende.

 

     Pokrijte ih. Kada ste u prirodi zaštite dje´┐Żju ko´┐Żu sa širom odje´┐Żom i velikim šeširima.            

 

     Neka nose sun´┐Żane nao´┐Żale. Kupite sun´┐Żane nao´┐Żale za djecu dobre kvalitete ´┐Żim budu dovoljno veliki da ih nose. Sun´┐Żane nao´┐Żale ne trebaju biti skupe.

 

     Prona´┐Żite šešire koji im se svi´┐Żaju. Što ve´┐Żi šešir kupite to ´┐Że više ko´┐Że biti u sjeni.

 

     Koristite kremu za sun´┐Żanje na pametan na´┐Żin. Kupite najmanje faktor 15. Nama´┐Żite kremu na podru´┐Żja koja se ne mogu zaštititi odje´┐Żom, kao što je lice, uši, stopala i dlanovi. Izaberite kremu koja je napravljena za djecu i dje´┐Żju ko´┐Żu. Ti  proizvodi vjerovatno sadr´┐Że manje alkohola i ostalih spojeva koji mogu iritirati ko´┐Żu i izazvati alergijske reakcije.                                                                 

    Ma´┐Żite ih kremom u dovoljnim koli´┐Żinama i ´┐Żesto. Nama´┐Żite ih prije nego djeca iza´┐Żu van i kasnije to ponavljajte kroz dan.

 

     Nemojte ih zaboraviti namazati kada idu u vrti´┐Ż. Sjetite se igranja na suncu u parku i setnje.                                                                                                      

 

UGRIZI  INSEKATA

 

 

     Ljeto je i priroda buja! Iako ljeti volimo u´┐Żivati u tom punom sjaju prirode,teško nam se pomiriti da su njen neizostavan dio, na´┐Żalost i insekti.

     Iako je ve´┐Żina insekata kojima se susre´┐Żemo nije opasna, njihovi ugrizi i ubodi gotovo uvijek uzrokuju bol i naporan svrbe´┐Ża neki mogu izazvati neki te´┐Żi oblik alergijske reakcije. Zato trebamo djecu zaštititi u što ve´┐Żoj mjeri od insekata i tako sprije´┐Żiti trpljenje posljedica njihovih aktivnosti.

     Po´┐Żeljno je izbjegavati odje´┐Żu pretjerano ´┐Żarkih boja ili još gore cvijetnog uzorka koji su insektima izrazito privla´┐Żni. Tako´┐Żer se u ljetnim mjesecima ne preporu´┐Ża koristiti kupke, losione slatkog mirisa.

     U situacijama kada je susret sa insektima neizbje´┐Żan dobro je poslu´┐Żiti se se sa sredstvima za zaštitu od insekata tzv. repelentima. Njih treba nanositi umjereno samo na mjesta  na kojima je ko´┐Ża direktno izlo´┐Żena insektima. Nikada ne nanositi na ruke, te oko o´┐Żiju i usta, te ne na ošte´┐Żene dijelove ko´┐Że  ili rane. Nakon prestanka izlo´┐Żenosti ubodu insekata ulaskom u zatvoreni prostor potrebno ga je isprati s ko´┐Że.

 

Kako lije´┐Żiti ugriz insekata?

 

     Kako temperatura zraka raste, slojevi odje´┐Że padaju i ostavljaju sve ve´┐Że dijelove ko´┐Że na otvorenom, ´┐Żime rizik od ugriza i uboda insekata raste.

 

     Kod uboda p´┐Żele, ose ili stršljena va´┐Żno je ´┐Żim prije ukloniti ´┐Żalac i potom to podru´┐Żje dobro oprati vodom te dezinficirati. Za ubla´┐Żavanje svrbe´┐Ża i nate´┐Żenosti napravite oblog od leda ili hladne vode te mo´┐Żete u tankom sloju nanijeti hidrokortizonsku kremu. Pripazite na alergijsku reakciju i ako vaše dijete pokazuje znakove ote´┐Żanog disanja ili se osipa ili mu natekne jezik ili usnice, odmah se obratite najbli´┐Żoj zdravstvenoj ustanovi ili nazovite 112 za hitnu pomo´┐Ż .

 

     Ubod komarca u pravilu nije potrebno posebno tretirati mlada dje´┐Żja ko´┐Ża ´┐Że se od njih regenerirati u relativno kratkom vremenskom periodu.

 

     Ako na djetetu prona´┐Żete krpelj odmah ga uklonite. Pincetoma uhvatite glavu krpelja  što bli´┐Że ko´┐Żi i vucite polako i nje´┐Żno. Ne ´┐Żupajte krpelja naglo jer bi ga mogli zgnje´┐Żiti (i osloboditi teku´┐Żine koje mogu sadr´┐Żavati potencijalno zara´┐Żene organizme) ili mu zaglaviti glavu u djetetovoj ko´┐Żi. Dio ko´┐Że na kojem je bio krpelj o´┐Żistite sa antiseptikom i dobro operite ruke. Ukoliko smatrate da niste vi´┐Żni u tome radije potra´┐Żite pomo´┐Ż stru´┐Żne osobe tj. pedijatra. Ako primjetite da se na mjestu gdje je bio krpelj pojavio osip u obliku crvenog prstena ili kod djeteta pojavila temperatura, gr´┐Żevi u miši´┐Żima ili zglobovima odmah kontaktirati pedijatra.

 

     U slu´┐Żaju ugriza pauka, podru´┐Żje ko´┐Że dobro o´┐Żistiti sapunom i vodom. Ako sumnjate da se radi o otrovnom pauku (npr.crna udovica), djetetu na ozlije´┐Żeno podru´┐Żje stavite hladnu kompresu kako bi usporili širenje otrova te odmah nazovite 112 za hitnu pomo´┐Ż.

 

 

ROTAVIRUS

 

 

     Što roditelji trebaju znati?

 

     Rotavirus je virus koji ´┐Żesto uzrokuje infekcije probavnog sustava (gastroenteritisa) u male djece.

Infekciju karakterizira proljevom, povra´┐Żanjem i dehidracijom (gubitak tjelesne teku´┐Żine). U slu´┐Żajevima teške infekcije potrebno je lije´┐Żenje u bolnici.

     Rotavirusom se mo´┐Że zaraziti bilo tko. Mala su djeca jako osjetljiva  na dehidraciju jer zbog proljeva i povra´┐Żanja u kratkom vremenu izgube znatnu koli´┐Żinu tjelesne teku´┐Żine.

 

     Koji su simptomi i koliko je infekcija  opasna?

 

     Prva dva dana nakon zaraze  javlja se povra´┐Żanje i povišena temperatura te proljev koji mo´┐Że trajati kod dojen´┐Żadi  i do 3 tjedna.

     Dijete mo´┐Że imati i do 20 proljeva dnevno što dovodi do dehidracije.

 

     Kako se zaraza prenosi?

 

     Rotavirus se iz organizma izlu´┐Żuje putem stolice. I vrlo lako širi kontaktom prljavih ruku i usta.

     Igra´┐Żke i površine s kojima dijete dolazi u kontakt mogu biti zaga´┐Żene virusom , a virus na njima pre´┐Żivi i do dva tjedna.

 

     Kako pomo´┐Żi oboljelom djetetu?

 

     Lije´┐Żenje je simptomatsko.

     Djetetu davati puno teku´┐Żine i otopine elektrolita (kupiti u ljekarni). Teku´┐Żinu davati u malim koli´┐Żinama u obliku mlakog ´┐Żaja ( šipkov ili pravi ´┐Żaj ) .

Uzimati laganu hranu.

Ukoliko se jave simptomi dehidracije (slabo mokrenje, suha usta, upale o´┐Żi) odmah se javiti lije´┐Żniku zbog mogu´┐Że primjene infuzije.

 

         Napisala: Alenka Lu´┐Żi´┐Ż, bacc. med. tech.